сряда, 10 август 2011 г.

За любовта към храната

Не се случва често да публикувам в блога си рецепти или снимки на приготвени от мен неща. Това обаче не значи, че не кулинарствам, дори напротив. Любовта ми  към храната е голяма, към кулинарията - огромна. Нещото което ме прави истински щастлива и ми помага да се пренеса в друг свят, това е приготвянето на храна, подбирането на продуктите. За мен кулинарията е религия, на която трябва да си отдаден с всичката си любов. Готвенето е ритуал, който не може да е съпроводен с нерви, лоши емоции. Защото храната е енергия. Тя попада вътре в нас и трябва да е направена с любов и положителни емоции за да ни носи радост и удоволетворение. И аз много често нямам никакво време да се впускам в приготвяне на сложни ястия, но дори и простичките неща, направени с малко продукти могат да носят наслада за окото и небцето. Имам си и една - две малки тайни :-) отглеждам всичките си подправки сама, зеленчуците /сезонните/ са от градината ни а ако нещо там липсва си го набавям от баби съседки и въобще всичко което може да се набави от съседските дворове или мили бабки е много по-вкусно от  който и да било супермаркет, за по-здравословно и изчистено от химии да не говорим. Искам да изкажа и благодарността си към страхотните food блогове, в който се отбивам всеки ден, за вдъхновението и споделените рецепти. Надявам се възхищението ми от кулинарните умения на техните автори да личи по коментарите ми. Реших да споделя с вас малко снимки от моите кулинарни приключения а ако на някой му хареса видяното ще го правя по- често.

Усмивки от мен

L.

Брускети с чери доматки и пресен босилек





Мини 'Калцоне' с три вида сирена и подправки сервирани със салца от домати


Панирани цветове от тиква поднесени с пастет от люти чушки


Фокача с череши


Галет с тиквички, домати, моцарела и мащерка



Крем супа от дзукини и сметана



 Козе сирене на тиган с билки върху канапе от грилован домат



Петифури с шоколадов крем и малини


Мини пици




13 коментара:

  1. Лина напълно споделям казаното от теб за приготвянето на храната! За съжаление наистина все по-голяма част от това, което се продава за плодове и зеленчуци е повече химия отколкото дар от природата ... Всичко показано изглежда много вкусно и красиво :) Мога ли да помоля за рецептите на мини калцонето и петифурите :) Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Аууу, порцелановите съдини на предпоследната съдина...баба ми имаше такива, лелеее, къде ли ги е денала мама, ще трябва да ги изровя!

    Иначе...поздравления за цялата гама от лакомства!!! Великолепни рецепти си избрала!

    ОтговорИзтриване
  3. ако наистина ти си приготвила тези красоти, моите най-искрени възхищения! не само изглежда като от списание, но съм сигурна че всичко е невероятно вкусно:) дерзай!

    ОтговорИзтриване
  4. Моят Фаворит са мини калцонето.Бих се радвала да споделиш рецептата за тези симпатяги, и за други твои кулинарни умения.

    ОтговорИзтриване
  5. Всичко изглежда така апетитно и вдъхновяващо към кулинарни приключения! Ние също отглеждаме свои зеленчуци и плодове и вкусът им не може да се сравни с нищо друго. Готви, твори, снимай и все така споделяй!
    Между другото днес си купих "9 зайци" - видях, че е една от любимите ти. Отдавна беше възбудила любопитството ми и сега дойде нейният ред. Имам добро предчувствие за нея.
    Много усмивки и още вкусни гозби!
    Стеф

    ОтговорИзтриване
  6. Лина,никога не съм се съмнявала,че човек създаващ такава красота неможе да готви!Всичко е превъзходно!Давай рецептите:)Поздрави и хубаа вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Момичета благодаря за милите думи!

    Марияна: Тестото е с 1 с.л. зехтин, 240 мл. вода /хладка/, щипка сол, 480 гр, брашно и 1 ч.л. суха мая. Замесвам, оставям да "почива" и режа кръгове с какъвто си поискам диаметър /в моя случай си купих от Lidl форми за пелмени три големини/. Плънката може да е от всичко. Намазвам с доматен сос или пюре и поставям нещата за плънка. Аз използвах останали парчена сирена - бри, синьо и кашкавал плюс мащерка или босилек. Запечатвам по краищата /може да намажеш съвсем леко с вода/ и прегъвам крайчетата. Намазвам с жълтък и пека на предварително загрята фурна около 15. мин. макс

    Габи - Петифурите са приготвени от пандишпанов блат, намазах с шоколадов ганаш, поръсих с малини и запечатах с втория блат. Разделям на равни квадратчета и нарязвам. Поливам с разтопен шоколад или шоколадов ганаш и гарнирам с малинка, крокан или ядки

    DSdiva - съдинките ги спазарих с една баба :-) много са ретро и шик, но за съжаление някои от капачетата липсват

    Стеф - надявам се да ти хареса книгата :-) после пиши да кажеш

    ОтговорИзтриване
  8. Лина, просто прекрасно приготвени и снимани ястия. Наистина ми харесват, а съм и на 100% съгласна с мнението ти за приготвянето на храната и значението на домашно отгледаните продукти.
    Преди рядко се замислях за това, но сега покрай детето отдавам огромно значение на това как и с какво се храним.
    Поздрави и предлагам по-често да постваш твои вкусотии:)

    ОтговорИзтриване
  9. Линче, аз пак ще се повторя, но снимките, рецептите и изпълнението ти са превъзходни!!! Във възторг съм и споделям на 100 % твоята философия за храната и нейната консумация ... нали знаеш :) За момента аз нямам възможност сама да си отглеждам желаните зеленчуци и подправки, но съм благодарна на баба и дядо ( да са ми живи и здрави), те ме снабдяват от село с био зеленчуци и ние се наслаждаваме на невероятния им вкус :)
    Поздрави Лин и много прегръдки и целувки:)
    И моля те споделяй с нас твоите кулинарни идеи и рецепти, страхотни са!

    ОтговорИзтриване
  10. Лина, чудесна презентация на любими ястия - много фина и с внимание към детайла. Чудесно е, че си имате градинка, а и съседки, от които можеш да набавяш хубави и пресни продукти. Да ви е сладко и ще очаквам снимки и от другите ти ястия. Голямо удоволствие за окото (а и със сигурност за небцето:)

    ОтговорИзтриване
  11. Очарователни снимки, и внимание към детайла! Поздравления, много вдъхновяваща статия за мен!

    ОтговорИзтриване
  12. Ох, на мен всичко пък ми харесва :) прекрасни предложения, Лина - снимките са божествени - така изискани и подканящи!! Имам блог награда за теб и ще се радвам да се отбиеш при мен да си я вземеш, когато ти остане време: http://angellovescooking.blogspot.com/2011/08/creamy-melon-ice-cream-and-awards.html

    Успешна нова седмица :)

    ОтговорИзтриване

С нетърпение очаквам всеки ваш коментар и го прочитам на един дъх! Благодаря че се отбихте при мен!